Alergia la nuci si alune

Cind ne gindim la alergie, ne imaginam lacrimat, secretii nazale, dar alergia la alune sau nuci este mai diferita. Spre diferenta de alergia la polen, la praf, aceasta alergie se manifesta prin sufocare, probleme cu respiratia si alte probleme mai grave. Cind cineva are o alergie la alimente, aceasta se manifesta prin o iritatie a pielii, dar organismul reactioneaza altfel la alergia la alune sau nuci, ca si cum acestea ar fi daunatoare organismului. Ca aparare, organismul produce anticorpi, care sa lupte cu alergia. O persoana alergica la alune sau nuci, poate avea o reactie mai usoara sau se poate manifesta mult mai grav. Reactia alergica poate aparea imediat dupa ce o persoana a consumat alune sau nuci sau poate aparea dupa citeva ore. Primele semne pe care le poate aveaa o persoana alergica, poate fi o secretie nazala, mincarime a pielii cu sau fara eruptie cutanata. Alte simptome pot fi : “nod in git”, voce groasa, stranut, varsaturi, dureri de stomac, diaree.
In cazurile cele mai grave, persoana alergica la alune sau nuci poate intra in soc anafilactic. Este o reactie instantanee, care le cuprinde pe toate celelalte deodata si mult mai grav. Tensiunea arteriala scade brusc, iar persoana in cauza isi poate inghiti limba. Persoanele alergice trebuie sa fie foarte atente si intotdeauna sa aiba medicamente pregatite pentru astfel de reactii grave.
Cum afli daca esti alergic?
Daca doctorul de familie crede ca ai putea avea o alergie la alune sau nuci, trebuie sa consulti un medic alergolog. Specialistul te va intreba cum s-a manifestat aceasta alergie in trecut, la cit timp dupa ce ai consumat alune sau nuci au aparut reactiile adverse. De asemenea, medicul te va intreba daca mai sunt astfel de cazuri in familie. Cercetatorii inca nu au putut afla de ce anumite persoane dezvolta o alergie la anumite mincaruri si altele nu, dar de obicei astfel de alergii sunt ereditare. Se mai efectueaza si un test alergologic, cu o substanta continuta de nuci sau alune si care cauzeaza aceste alergii. Pe linga acesta se mai face testul si la alte lucruri care pot produce alergii. Medicul face o mica zgirietura in piele si asa lasa cite o picatura mica din substantele continute de produsele care pot da alergii. Daca pielea se inroseste si se umfla, inseamna ca esti alergic la acel produs.
Acest test se mai poate face si in alt mod. Se ia o proba de singe de la pacient care este trimisa la laborator unde se amesteca cu substanta care se crede ca ar da stari alergice.
Aceste teste trebuie facute neaparat in cabinetul unui medic, pentru ca acesta este pregatit in cazul in care reactia alergica este foarte puternica.
Cum se trateaza
Nu exista medicament care sa poata trata alergia la alune sau nuci. Cel mai bun medicament este sa le eviti. Trebuie sa fiti foarte atent nu doar sa nu consumati alune sau nuci, dar nici un fel de alt produs care le contine chiar daca nu se simte gustul.
Unele persoane cu aceasta alergie trebuie sa evite mincarurile care se fac in acelasi loc unde se fac si produse care contin alune sau nuci, altele nu pot suporta nici mirosul si pot avea o reactie alergica doar din cauza mirosului.
Acestea sunt cazuri mai grave, dar majoritatea persoanelor alergice la alune sau nuci trebuie doar sa evite consumul la alune sau nuci.
Cum sa-ti faci un plan de urgenta
Daca stii ca ai o reactie periculoasa, soc anafilactic, trebuie sa-ti faci un plan pentru a evita acest lucru. Toate persoanele din jurul tau, profesorii, asistenta scolii, prietenii, trebuie sa stie de faptul ca esti alergic. Exista un medicament care va fi recomandat de medic, in astfel de cazuri severe. Si persoanele apropiate, colegi, profesori, prieteni trebuie sa stie sa administreze acest medicament. Chiar si dupa administrarea acestuie trebuie sa mergi la spital, unde trebuie sa stai sub supraveghere medicala pentru a vedea daca te afli in afara oricarui pericol.
Daca afli ca esti alergic la alune sau nuci, nu trebuie sa te simti rusinat si sa nu spui persoanelor din jurul tau. Cu cit stiu mai multi, cu atit mai bine va fi.
Alimente care trebuiesc evitate
–    untul de alune, alunele sau uleiul de alune
–    amestec de alune, dulciuri cu alune, bere de nuci
–    nucile tocate din sosuri
–    mincarea asiatica in general contine nuci
–    sos pesto (un sos italian facut cu nuci)
–    martipan (un amestec de alune macinate si zahar)
–    batoanele energizante
–    toate prajiturile si produsele de patiserie care contin alune sau nuci
–    sosul Worcestershire
–    pralinele si nuga
–    musli si anumite cereale
–    mincarurile vegetariene, burgerii vegetarieni sau de soia care contin si nuci
–    anumite salate sau dresinguri pentru salate
–    bomboane cu nuci, snakuri.
Persoanele alergice la alune sau nuci trebuie sa fie foarte atente la ce consuma pentru ca anumite ingrediente continute de unele produse au in compozitiei si substanta continuta de alune sau nuci. Poate fi frustrant faptul ca ai o alergie la aceste alimente, dar asta nu trebuie sa te opreasca sa facii ceea ce iti place foarte mult. In timp te vei obisnui sa eviti atit alimentele cit si unele produse care contin alune sau nuci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.