Alimentatia femeii gravide si a tinerei mame

Pentru o dezvoltare armonioasa si, nu in ultimul rind, sanatoasa a pruncului, este important felul in care se hraneste cea care ii da viata – atit in timpul sarcinii, cit si in perioada alaptarii.
De putine ori medicul este pus in situatia de a avea ca pacienta o gravida subalimentata. Tendinta generala a femeilor insarcinate este sa manince mult, gindindu-se ca numai asa vor avea un copi sanatos. In aceste conditii, grija medicului este sa lupte impotriva tendintei generale de supraalimentatie.
Conditiile unui regim alimentar corect trebuie sa se sprijine pe varietatea si echilibrul hranei, dar el reprezinta premisa necesara, nu si suficienta pentru o dezvoltare armonioasa a fatului. Alimentatia va urmari aplicarea unei diete echilibrate, in concordanta cu activitatea, cu preferintele gravidei, cu timpul de masa si disponibilitatile de sezon. Ratia calorica se va administra diferentiat in functie de greutatea gravidei in momentul conceptiei.
Gravida obeza are un regim special
Un caz special este gravida obeza, care, desi are rezerve adipoase excesive, este in realitate o disnutrita, cu rezerve nutritionale minime.Riscurile, pe parcursul sarcinii si in momentul nasterii si in momentul nasterii, sunt mai mari deoarece, de obicei, obezitatea este asociata cu hipertensiune arteriala, distocie (anomalie materna sau fetala care poate duce la nastere dificila) si alte boli grave. Mineralele sunt importante in alimentatia gravidei. Absortia fierului creste in prezenta proteinelor si a vitaminei C. In schimb, consumul de cafea sau ceai in apropierea meselor scade absortia fierului cu 40 la suta. Sodiul poate antrena retinerea apei, in ultimul trimestru de sarcina, datorita atit consumului excesiv (care de bucatarie), cit si modificarilor hormonale din aceasta perioada.
Consumul de cafea la femeia gravida reprezinta o adevarata problema : cafeina traverseaza bariera placentara si ajunge la fat. La fel si la sugar, prin laptele matern. De aceea, se recomanda un consum moderat de cafea (cel mult o cescuta pe zi).
Consumul de alcool creste riscul anomaliilor fizice si psihice ale fatului. De aceea, alcoolul este cu desavirsire interzis in timpul sarcinii.
Dieta speciala in starile de greata
Dietoterapia capata aspecte particulare in momentul instalarii starii de greata si voma. Desi aceste manifestari apar mai ales in timpul diminetii, ele se pot instala oricind, declansate fiind de oboseala, alcool, cafeina, condimente sau de anumite mirosuri. Se recomanda evitarea acestora, iar dimineata se pot consuma biscuiti cu bicarbonat de sodiu sau chiar paine prajita. In ultima parte a sarcinii poate sa apara pirozisul (arsuri gastrice). Aceste manifestari pot fi indepartate sau diminuate prin mese mici si dese, intr-o atmosfera relaxanta, consumarea lichidelor la sfirsitul meselor si evitarea iritatiilor gastrice. Combaterea constipatiei se poate face prin consumul de alimente bogate in fibre alimentare (paine integrala, fructe, vegetale) si printr-un consum adecvat de lichide.
Alimentatia in perioada lactatiei
Alimentatia mamei este “stabilita” de catre sugar.
In aceasta perioada este necesar un supliment caloric de 300 cal&zi. Pentru a se produce o cantitate suficienta de lapte, unii specialisti considera necesara suplimentarea aportului de proteine cu 20 g, cresterea aportului de calciu la 1500 mg, cit si mentinerea suplimentului vitaminic (daca a fost cazul).
Este recomandata evitarea consumului in exces a alimentelor care modifica gustul laptelui : ceapa, usturoiul, condimentele. De evitat sunt si alimentele care supun mama la un efort suplimentar : prajelile, afumaturile, grasimile animale in exces. Alimentatia mamei este « stabilita » de catre sugar.
In caz de insuficienta galactogena (o cantitate scazuta de lapte), este bine de stiut ca anasonul, chimionul, feniculul, busuiocul, folosite pentru prepararea unei infuzii, pot creste secretia lactata. Pentru diminuarea secretiei lactate (« furia laptelui ») se poate prepara o infuzie din frunze de nuc, de salvie si conuri de hamei.
Stabilirea unei diete adecvate perioadei de gravidie sau lactatie se face tinind cont de particularitatile fiecarei paciente. O evaluare precisa poate fi realizata prin investigatii complexe, printr-o cooperare intre medicul obstetrician si cel nutritionist.

Leave a Reply

Your email address will not be published.