Alimentatia sugarului II

Trimis de andreeak

Indiferent dacă sugarul este alimentat natural, artificial sau mixt, la un moment dat, laptele si preparatele simple din lapte nu mai sunt suficiente. Laptele mamei acoperă, în primele 4 luni de viată, nevoile nutritionale ale unui sugar născut la termen, sănătos si care creste normal. Sugarilor care primesc o alimentatie artificială, pregătită acasă, cu lapte praf integral sau cu lapte de vacă, le este necesară o diversificare mai precoce, pentru a compensa carentele nutritionale. Medicul va aprecia, în aceste situatii, particularitătile sugarului si va indica o alimentatie corectă. Sugarul trebuie, în primul rând, să învete să mestece si să înghită alimente mai consistente si să se obisnuiască cu gusturi noi. Dacă momentul este gresit ales si nu corespunde cu perioada în care se dezvoltă reflexul mestecatului, mămicile vor întâmpina greutăti în depăsirea acestui “hop” absolut necesar. S-a constatat că sugarii de aproximativ 3-4 luni acceptă mai usor schimbările de “meniu” decât cei mai mari, care s-au obisnuit cu alimentatia la sân si sunt mai încăpătânati.
Administrarea hranei cu lingurita este un principiu de bază în cadrul diversificării. Mama va începe să-i dea micutului noul aliment înaintea unei mese si la patru ore după masa precedentă, pentru ca sugarului să-i fie foame. În primele zile, se vor multumi să dea câteva lingurite din felul cel nou si vor completa masa cu laptele pe care-l dau si la celelalte prânzuri.
Dacă sugarului nu-i place nici lingurita, nici noul aliment, ar fi gresit să perseverăm într-o încercare ce nu are sorti de izbândă. De exemplu, este o greseală gravă să folosim forta pentru a obliga copilul să mănânce. Este de preferat să se amâne introducerea noului aliment cu 1-2 săptămâni sau să se încerce cu un alt aliment, dacă am avut impresia că sugarul nu refuză lingurita, ci refuză noul fel. Nu trebuie făcută nici greseala de a subtia prea tare noul aliment si de a i-l administra cu biberonul: diversificarea se face cu lingurita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.