Aloe – planta nemuririi

Asa o numeau vechii egipteni, pentru ca, alaturi de celelalte daruri funerare, alor avea un loc de cinste in mormintul faraonilor. Menirea ei era sa aiba grija si dupa moarte de spiritul mai marilor neamului. Africanii credeau ca planta este inzestrata cu puteri scre, motiv pentru care agatau manunchiuri de alor deasupra usii, ca sa alunge spiritele malefice – daca vreti, rol similar cu cel al usturoiului (folosit in noaptea Sfintului Andrei) in credinta populara romaneasca.
De fapt, nici nu suntem pre departe de adevara, daca ne gindim ca alor este ruda cu usturoiul, ceapa, crinul si laleaua. Practic, face parte din aceeasi familie, a liliaceelor. La fel ca suratele din urma (crinul si laleaua), aloe este o planta exotica decorativa, dar nu numai atit…
Cum o recunosti
Din cele peste 250 de specii de aloe, cele mai raspindite si cunoscute in lumea intreaga sunt aloe vera, aloe saponaria si aloe ferox.
Acestea sunt cultivate in Africa, in tarile din jurul Marii Mediterane, in India, China, insulele Oceanului Indian, Texas, Mexic, Japonia, Arizona, California, Jamaica, dar pot fi gasite si in florariile noastre. In mare, caracteristicile sunt aceleasi. Planta are frunze mari rosii sau galbene, carnoase, din care curge un suc folosit, cu precadere, in industria farmaceutica. Nu doar sucul este valorificat de medicina complementara, ci intreaga planta. Iar stramosii nostri cunosteau foarte bine virtutile medicinale pe care le poseda aloe.
Aloe vindeca ranile
Cel putin asa spun legendele. Una dintre ele aminteste de Alexandru cel Mare, care se pare ca a experimentat planta pe propria-i piele. Ranit fiind, in lupta, de o sageata, a fost nevoit sa apeleze la ingrijirea unui preot. Acesta, cunoscind calitatile plantei, i-a stors sucul din frunze direct pe rana. In citeva zile, plaga s-a vindecat. De atunci incoace, specialistii au to cercetat compozitia acestui suc (gel) si au ajuns la concluzia ca este un bun dezinfectant (antibacterian, antiviral si antifungic). Aplicat pe rana, nu numai ca o curata, dar o si ajuta sa se cocatrizeze mai repede. Mai mult, alina si durerile locale (are un puternic efect analgezic). Din pacate, dezavantajul acestui suc este ca in contact cu aerul se oxideaza in cel mult 2 ore.
Remedii pe baza de aloe
Asiaticii utilizau planta ca aliment. O consuma cruda sau fiarta, iar din miezul plantei prepara o bautura. Oamenii de stiinta japonezi folosesc planta ca medicament. Ei au efectuat mai multe studii farmacologice si au descoperit ca aloe contine trei agenti antitumorali. Prin urmare, au prescris remedii pe baza de aloe bolnavilor de leucemie si celor cu tumori maligne. Nu stim daca si vindeca aceste maladii, dar un lucru este cert :planta are un puternic efect imunostimulator. Cel mai frecvent remediu utilizat de medicina populara romaneasca este cel in care aloe se lasa la macerat fie in alcool, fie in miere si vin. Se pare ca acesta este deosebit de bun in tratarea tulburarilor digestive. Peste 50% din persoanele care aveau ulcer gastric in faza incipienta au scapat de aceasta afectiune datorita remediului pe baza de aloe. Acesta combate constipatia, diareea si trateaza tulburarile intestinale. Micile traumatisme, arsurile, ranile se pot vindeca cu gel de aloe.
Aloe este indicata si persoanelor care sufera de astm si bronsite sunt mult mai predispuse la complicatii. De aceea, o cura cu alor ar putea fi binevenita pentru a evita racelile, inflamatiile la nivelul gitului si nasului, precum si pentru a scadea secretia bronsica. Daca ai acumulat multe toxine, e timpul sa le elimini. Aloe e un bun detoxifiant al organismului. Mai mult decit atit, e si un revitalizant puternic, avind in vedere faptul ca are in compozitie peste 20 de minerale si vitamine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.