Apendicita (inflamaţia apendicelui)

Apendicita (inflamaţia apendicelui) necesită atenţie medicală imediată, de aceea este foarte important să cunoaşteţi simptomele.

Simptomele apendicitei debutează cu febră medie şi durere în jurul buricului şi poate fi însoţită de stare de vomă, diaree şi constipaţie. Durerea resimţită în stomac se mută în partea dreaptă jos a buricului.

Sunaţi medical imediat dacă  suspectaţi copilul ca i s-ar fi inflamat apencidele. Cu cât este depistat mai repede cu atât este mai repede de tratat.

Ce este apendicele

Apendicele este un segment al intestinului, de forma unui deget care se găseşte în abdomenul drept inferior. Acest organ mic nu are un rol anume, dar poate cauza probleme. Apendicita este inflamaţia nespecifică a apendicelui vermicular. Iniţial inflamaţia poartă un caracter seros, ulterior poate progresa pâna la supuraţie (flegmon şi gangrenă), implicând peritoneul integral cu formarea peritonitei limitate, locale sau difuze.

Dacă apendicele inflamat nu este înlăturat, se poate sparge şi infecţia se poate împrăştia în tot abdomenul cauzând probleme serioase.

Cei mai afectaţi pot fi copiii între 11 şi 20 de ani şi mai rar bebeluşi. Majoritatea cazurilor sunt în perioada Octombrie şi Mai. Dacă în familie au fost cazuri de acest gen este foarte probabil ca şi copilul să aibă probleme cu apendicele.

Simptome

Sunaţi medical imediat dacă  copilul are următoarele simptome:

 • dureri abdominale puternice, mai ales în jurul buricului şi în partea dreaptă jos; la început aceasta este difuză şi nelocalizată
 • febră uşoară care apare după celelalte simptome
 • pierderea poftei de mâncare
 • greaţă şi vomitare care precede durerea abdominală
 • diaree de multe ori şi prezenţa unui mucus

Nu există nicio cale pentru a preveni apendicita, dar cu teste de diagnosticare sofisticate majoritatea cazurilor sunt identificate şi tratate fără complicaţii.

Dacă apendicita este netratată, aceasta se poate sparge într-un interval de 24 până  la 72 de ore după ce apar simptomele. Dacă apendicele s-a spart, durerea este resimţită în tot abdomenul şi febra copilului creşte imediat putând ajunge chiar până la 40 de grade Celsius.

Simptomele pot varia în funcţie de vârsta copilului. La un copil de 2 ani sau chiar mai mic cele mai frecvente simptome sunt starea de vomă şi un abdomen umflat însoţit de durere.

Dacă suspectaţi că  ar fi vorba de apendicită, sunaţi-vă medical imediat şi nu-i daţi copilului niciun fel de medicamente împotriva durerii ori ceva să bea sau să mănânce decât dacă v-aţi consultat în prealabil cu medicul.

Diagnostic

Deoarece simptomele apendicitei pot fi similare cu alte probleme medicale este de multe ori destul de dificil să fie diagnosticat doar printr-o simplă consultaţie.

Următoarele investigaţii determină în mod obişnuit diagnosticul :

 • Examen abdominal pentru a determina prezenţa inflamaţiei
 • Analiza de urină pentru a înlătura dintre cauzele durerii infecţia urinară
 • Tuseu rectal
 • Analiza sângelui pentru a vedea dacă organismul se luptă cu infecţia
 • Tomografie computerizată sau ecografie

Dacă medical confirmă  că este vorba despre apendice inflamat vă poate opri să-i mai daţi copilului mâncare sau lichide în vederea pregătirii pentru operaţie.

Tratament

Apendicita este tratată  prin îndepărtarea apendicelui inflamat, operaţie numită apendicectomie. Se folosesc aproape intotdeauna antibiotice înainte de chirurgie şi imediat ce se presupune prezenţa apendicitei, pentru a preveni orice complicaţie şi pentru a diminua riscul unei infecţii după operaţie. Dacă este nevoie copilul poate primi şi calmante.
Chirurgul poate face o operaţie tradiţională deschisă folosind o singură incizie abdominală lungă sau poate alege chirurgia laparoscopică, necesitând doar câteva mici incizii abdominale.
După o apendicectomie, mergeţi la medic dacă copilul prezintă vreunul din aceste simptome:

 • Vomitări incotrolabile
 • Creşterea durerii în abdomen
 • Ameţeală/stări de leşin
 • Sânge în vomă sau în urină
 • Creşterea durerii şi înroşirea în jurul inciziei
 • Febra
 • Puroi în rană

Dacă apendicele s-a spart este nevoie de intervenţie chirurgicală imediată, iar recuperarea va fi mai de durată. Tratamentul cu antibiotice este necesar pentru a distruge orice bacterie care s-a răspândit în organism.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.