Ce sport i se potriveste copilului tau?

Practicat cu masura, sportul este sanatos. Este o realitate, valabila si in cazul copiilor. Mai mult decit adultii, ei au nevoie de activitate fizica, pentru a se dezvolta armonios. Dar care este masura potrivita – antrenamentele zilnice sau jocurile sportive din curtea scolii si din parc ? Un lucru este clar : nu trebuie sa fie prea mult, ci trebuie sa fie cit mai variat si amuzant. Trebuie sa incurajam copiii sa faca sport ?

In mod normal, asa ar trebui, asta pentru ca aceasta generatie este expusa sedentarismului inca de la virste mici. In loc sa se joace afara, ei isi petrec foarte mult timp in fata televizorului sau calculatorului. Dar se stie ca un copil are nevoie de multa miscare pentru a se dezvolta armonios din punct de vedere fizic, dar mai ales psihic.

Sportul asigura o mai buna circulatie a singelui si are un efect benefic asupra metabolismului, stimulind astfel cresterea. In plus, previne eventualele malformatii si reduce riscul de obezitate. Sportul contribuie si la dezvoltarea armonioasa a sistemului muscular si a celui osos.

De asemenea, sportul este foarte important pentru dezvoltarea psihica. Copiii care nu fac miscare nu isi consuma energia, devin agitati si nu au acelasi randament. Sportul in grup sau in echipa are un efect benefic si asupra comportamentului social al copilului, este un exercitiu de comunicare si il ajuta sa isi descopere propriile limite.

Niciodata nu este prea devreme pentru un copil sa faca o activitate fizica sustinuta. Chiar si pentru bebelusi, se recomanda anumite exercitii fizice, in scopul unei mai bune coordonari a miscarilor. Exceptie fac copiii care sufera de anumite boli. In asemenea situatii, medicul de familie decide daca si cind poate copilul sa practice un sport.

Se spune ca sportul « adevarat » incepe la virsta scolara. Dar nu este obligatoriu sa fie asa. Intre  4 si 6 ani, copiii sunt, de obicei, pregatiti pentru a invata corect diverse succesiuni de miscari.

Majoritatea specialistilor considera ca aceasta este virsta optima pentru a incepe un sport in care se urmareste o eventuala performanta.

Parintii copiilor prescolari trebuie sa incerce sa-i familiarizeze pe copil cu sportul, abordindu-l ca pe un joc, intr-un mod cit mai amuzant. Dar sa se opreasca intotdeauna cind un copil da semne de oboseala. Si sa evite exercitiile sau antrenamentele monotone, care i-ar putea plictisi pe copiii de virste mici, creindu-le aversiune fata de sport. De pe la zece ani incolo, ii poti cere copilului sa practice un sport in mod constant. Potrivit expertilor, aceasta este virsta cind copilul are o mare capacitate de invatare motorie. Inceputul pubertatii marcheaza o crestere a vointei copilului si, concomitent, a rezistentei organismului, facindu-l pe micut apt pentru antrenamentele mai dificile si performante sportive mai mari.

Care sunt criteriile alegerii sportului potrivit pentru copil ?

Orice sport este potrivit, daca ii place copilului si nu il solicita prea tare. Multi parinti prefera sporturile cu mingea, fiindca imbina competitia si spiritul de echipa cu placerea si, in plus, le asigura celor mici o buna conditie fizica si sunt o proba de indeminare. In cazul sporturilor de rezistenta, cum sunt atletismul si inotul, care ii incinta, in general, mai putin pe copii, este bine sa se inceapa cu antrenamente mai scurte.

Cit de important este exemplul parintilor ?

Este mai putin important daca cel mic merge singur la antrenamente sau daca practica un sport impreuna cu fratii sau parintii. Atitudinea copilului fata de sport depinde insa foarte mult de ceea ce a vazut acasa : copiii ai caror parinti au o viata activa din acest punct de vedere isi vor dori sa faca miscare mai mult decit cei cu parinti sedentari. De asemenea, modelul familial poate avea o contributie importanta in privinta alegerii sportului pe care cel mic isi doreste sa-l practice.

Spre deosebire de adulti, copiii nu isi dau seama cind se suprasolicita. Inima lor este mai putin rezistenta, iar pulsul creste mai repede. Parintii trebuie sa fie foarte atenti si ca micul sportiv sa bea suficiente lichide si sa nu se expuna prea mult razelor soarelui, pentru a evita deshidratarea, care poate fi extrem de periculoasa la virste fragede.

Ce sa faci cind copilul nu vrea sa faca sport ?

Este stiut ca intotdeauna trebuie sa fin atenti la problemele copiilor. Daca cel mic se plinge ca nu mai poate, nu inseamna neaparat ca este lenes. Daca se plinge de dureri, este cazul sa il supui unui control medical, pentru a te asigura ca nu este nimic grav. Daca a fost bolnav, lasa-l sa se refaca, inainte de a practica din nou un sport. In general, este valabila regula de aur : in loc sa il obligi, motiveaza-l pe copil, astfel incit sa ajunga la concluzia ca el isi doreste sa faca ceea ce-i ceri. Cel mai bun truc este sa-l faci sa creada ca totul e doar o joaca.

Jocurile preferate

Jocurile cu mingea (fotbal, handbal, volei) : Riscul ca un copil sa nu ii place acest tip de sport este minim. Dezvolta rapiditatea de reactie, rizistenta la efort, indeminarea, gindirea tactica si spiritul de echipa.

Atletismul : Este potrivit doar daca cel mic manifesta interes pentru acest sport. Jogging-ul ocazional stimuleaza circulatia singelui.

Bodybuilding: Nu are nici un rost inainte de pubertate, fiindca muschii nu sunt formati.

Gimnastica, patinaj artistic, balet: Necesita o buna coordonare a miscarilor. Totusi, pot fi practicate si la virste mici. Dezvolta mobilitatea.

Dans sportiv : Le place foarte mult fetelor. Dezvolta simtul ritmic, sistemul locomotor si capacitatea de a-si coordona miscarile.

Inot : Este recomandat oricarui copil, indiferent de virsta. Jocurile in apa si scufundarile dezvolta capacitatea pulmonara si cea de coordonare.

Tenis : Un sport dificil, care presupune multe exercitii monotone. Este recomandat sa fie practicat in paralel cu alte sporturi, pentru a se contrabalansa suprasolicitarea articulatiilor coatelor si umerilor.

Echitatie : Practicata corect, este benefica pentru coloana vertebrala si ajuta la formarea unei tinute corecte. In plus, relatia care se stabileste intre copil si animal il ajuta pe cel mic sa devina mai responsabil.

Schi : Recomandat copiilor, cu conditia sa invete sa respecte conduita de pe pirtie. Copilul capata mai multa forta si mobilitate, invata sa-si coordoneze mai bine miscarile. Dezvolta vederea periferica.

Snow/ Skatebording: Sporturile pe care copiii le deprind foarte repede si de care sunt, de obicei, foarte incintati. Au un efect benefic asupra echilibrului, indeminarii si sistemului locomotor. Nu se practica niciodata fara casca si manusi de protectie.

Golf : Bun ca disciplina « tehnica », dar nu ofera prea multa libertate de miscare. Pentru ca dezvolta doar anumite zone ale trupului, este bine sa fie practicat in paralel cu alte sporturi.

Sporturi de lupta (judo, karate, aikido etc.) : Le ofera copiilor posibilitatea de a intra in competitie si de a-si masura fortele. Stimuleaza capacitatea de concentrare si stapinirea de sine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.