Convulsiile

Simptomele convulsiei pot varia in functie de partea creierului care este afectata, iar convulsiile pot da senzatii neobisnuite, spasme musculare incontrolabile si pierderea cunostintei.
Unele convulsii pot fi rezultatul unei probleme medicale. Cantitate scazuta de zahar in singe, o infectie, otravire accidentala sau o supradoza, chiar si de medicamente. O convulsie poate surveni in cazul unei tumori pe creier sau o alta problema a creierului. Neoxigenarea corespunzatoare a creierului poate duce la o convulsie spontana. In unele cazuri, cauzele convulsiilor nu s-au descoperit niciodata.
Cind convulsiile sunt repetate se indica o boala cronica cunoscuta si ca epilepsie.  Convulsiile febrile, foarte frecvente in rindul copiilor sub 5 ani, apar cind copilul are febra foarte mare, de obicei la o temperatura de 38,9 grade Celsius sau mai mare. Desi inspaimintatoare pentru parinti, aceste convulsii foarte rar cauzeaza alte probleme, doar daca febra nu este asociata cu o infectie serioasa, cum ar fi meningita. Este foarte putin probabil ca un copil care are convulsie febrila sa dezvolte epilepsie.
Daca copilul are epilepsie
Un copil care are convulsie trebuie asezat intr-un loc, pe podea sau intr-un loc unde sa fie in siguranta. Indepartati toate obiectele din jur. Nu incercati sa tineti gura copilului deschisa sau sa puneti ceva intre dinti si nu incercati sa-l faceti sa nu se miste. Odata ce convulsia pare sa se fi terminat intoarceti copilul pe o parte.
Sunati la urgenta daca copilul :
– are dificultati de respiratie
– isi schimba culoarea
– acuza dureri mari de cap
– pare bolnav
– are palpitatii
– nu a mai avut convulsii pina atunci
– se stie ca a ingerat otrava sau medicamente.
Sunati la urgenta daca copilul a avut o convulsie care a durat mai mult de 5 minute sau daca convulsia a fost diferita si neobisnuita.
Daca copilul respira normal si convulsia a durat citeva minute, puteti astepta pina copilul isi revine, api mergeti cu el la medic.
Dupa o convulsie de obicei copilul cade intr-un somn adinc si profund. Este normal si nu incercati sa treziti copilul. Nu incercati sa-i dati copilului mincare sau sa bea lichide pina nu s-a trezit complet si este tot foarte moale.
Pentru un copil cu convulsii febrile medicul o sa va recomande antitermice pentru a reduce si controla febra si sa previna o noua convulsie febrila.
Daca urmariti convulsie si observati ca este inexplicabila, diferita sau este pentru prima data sunati la urgenta, pentru ca probabil copilul trebuie vazut urgent de un medic.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.