Cum sa-si mentina copilul o greutate sanatoasa

Sunt foarte multe discutii, cel putin in aceasta perioada in care mincarea fast-food a cistigat teren, despre cum isi poate mentine un copil forma fizica. Persoanele carora le pasa de soarta copiilor (parinti, doctori, profesori) trebuie sa stie cum sa-si ajute copiii sa-si mentina o greutate normala.
Daca un copil are o forma fizica foarte buna inseamna ca are o activitate sanatoasa, atit fizica cit si psihica.
Cativa pasi numai parintii ii pot face / cum ar fi sa le serveasca mincare sanatoasa si sa-si petreaca cit mai mult timp in aer liber. Dar si copiii pot prelua soarta sanatatii lor fizice in maini.

Sunt cel putin cinci reguli pentru a-si mentine un copil forma fizica. Trucul este sa urmeze aceste reguli in cea mai mare parte a timpului, stiind in acelasi timp ca in unele zile, cum ar fi zilele de nastere sau alte evenimente, poate minca inghetata sau dulciuri.

1. Sa manince cit mai variat in special fructe si legume
2. Sa bea cit mai multa apa si lapte cit mai des
3. Sa-si asculte corpul sis a manince atit cit ii trebuie.
4. Sa-si petreaca mai putin timp in fata calculatorului.
5. Sa fie cit mai active.

Sa manince cit mai variat, in special fructe si legume
Fiecare copil are o mincare preferata, dar cea mai buna solutie pentru a-si mentine o forma fizica cit mai buna este sa manince cit mai variat. Daca se maninca variat, este foarte posibil ca organismul sa-si primeasca nutrimentele de care are nevoie. Dati copilului sa incerce noi mincaruri sau mincaruri pe care nu le-a mai mincat de mult. Unele mincaruri, cum ar fi legumele verzi sunt cele mai benefice pentru organism decit altele. Un copil trebuie sa aiba cinci gustari de fructe si legume pe zi – doua fructe si trei de legume.
Iata cum pot fi alternate fructele si legumele cu meniul copilului de zi cu zi:

* la micul dejun: jumatate de ceasca de capsuni adaugate in bolul cu cereale
* o gustare: 6 morcovi mici
* gustare: un mar
* la cina: citeva bucatele de brocoli si un castronel de salata

Sa bea cit mai multa apa si lapte cit mai des
Cind iti este foarte sete, apa rece este cel mai des utilizata, cea mai la indemina. Cel mai bine ar fi ca la indemina copiilor sa punem cutii cu lapte, asta deoarece copiii au nevoie de calciu pentru a avea oase sanatoase si puternice si laptele este o sursa foarte bogata de minerale. Cit lapte trebuie sa bea un copil? Copiii cu virsta mai mica de 9 ani, ar trebui sa bea 2 pahare cu lapte pe zi. Cei mai mari de 9 ani ar trebui sa bea 3 pahare de lapte. Se poate combina prin a-i da copilului lapte sau alte produse lactate pentru a-si asigura necesarul de calciu pe zi.

* 2 pahare de lapte degresat sau foarte sarac in grasimi (500 ml)
* O felie de brinza
* O ceasca de brinza de vaci
* Un iaurt

Sa-si cunoasca corpul
Cum te simti cind esti satul? Cind maninca, un copil trebuie sa fie invatat sa-si cunoasca corpul sis a realizeze cum se simte stomacul lui cind este satul. Citeodata, copiii maninca prea mult deoarece nu realizeaza cind ar trebui sa se opreasca. Mincind prea mult se vor simti inconfortabil  si dupa o perioada incep sa ia in greutate.

Limitati timpul pe care il petrec in fata televizorului sau calculatorului
Se stie ca unii copiii sunt tentati sa-si petreaca cit mai mult timp in fata televizorului sau jucind jocuri la calculator decit sa practice activitati in aer liber, cum ar fi fotbalul, baschetul, sa mearga cu bicicleta. Incercati sa limitati timpul pe care il petrece copilul in fata ecranului la cel mult 2 ore pe zi.

Sa fie activ
Cel mai placut lucru pe care il poate face un copil este sa se joace. Nu toti copiii iubesc fotbalul sau baschetul. Poate pasiunea lor sunt karate, lupte sau sa danseze. Ajutati-va copilul sa gaseasca sportul care le place cel mai mult si ajutati-l sa-l practice zilnic. Mai puteti face chiar o lista cu activitati pe care le puteti face cu copiii vostri acesta fiind un motiv foarte bun de a-I mai desprinde din fata televizorului sau calculatorului.
Parintii sunt principalul aliat in lupta cu o greutate sanatoasa si o forma fizica foarte buna a copiilor lor. Spre exemplu ei ar trebui sa cumpere si sa aprovizioneze doar cu mincare sanatoasa si sa-si petreaca cit mai mult timp cu copiii lor.

Read more about copil by Marius

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.