Erupţiile cutanate din cauza scutecului sunt o situaţie frecventă care pot face ca pielea unui copil să devină roşie, solzoasă şi sensibilă. Erupţii cutanate, apar, de obicei, deoarece pielea este iritată de scutece murdare care au fost lăsate prea mult timp sau prin frecarea cu scutecul. Anumite mărci de detergent, săpunuri, şerveţele umede pentru copii, pot afecta pielea sensibila a copilului. Folia din plastic a scutecului care previne scurgerea nu lasă aerul să circule creând astfel un mediu cald, umed în cazul în care erupţiile cutanate şi fungii să poată prospera.
Erupţiile cutanate care durează mai mult de câteva zile, chiar şi cu toate modificările aduse în schimbarea scutecului, ar putea fi cauzate de o drojdie numita Candida albicans (un tip de ciuperca). Această formă de erupţie cutanată este, de obicei de culoare roşie, uşor proeminentă, şi are puncte mici de culoare roşie şi se întinde dincolo de partea principală a erupţii cutanate. De multe ori începe în cutele de piele şi se poate răspândi la pielea de pe faţă şi spate a copilului. Antibioticele date unui copil sau o mama care alăptează poate duce la o infecţie de drojdie prin uciderea bacteriei “bune” care stopează creşterea ciupercii.
Cum puteţi preveni erupţiile de scutec
Cea mai bună cale de a preveni erupţia este să menţineţi pielea bebeluşului cât mai uscată şi curată şi să-i schimbaţi scutecul des, imediat după ce acesta s-a murdărit.
Pentru a preveni erupţia:
- schimbaţi scutecul copilului imediat ce acesta l-a murdărit şi udat
- ştergeţi copilul cu apă caldă înainte să-i puneţi scutecul curat
- lăsaţi pielea copilului să se usuce complet înainte să-i puneţi scutecul
- ştergeţi pielea copilului cu un material textil moale şi doar presaţi nu frecaţi pielea acestuia
- puneţi-i scutecul în aşa fel încât să nu fie prea strâns şi prin frecare să-i rănească pielea sensibilă a bebeluşului.
Dacă utilizaţi scutece de panză, clătiţi-le de mai multe ori după spălare pentru a elimina orice urmă de sapun sau detergent, care pot irita pielea bebeluşului. Evitaţi să folosiţi balsam de rufe – chiar şi acesta poate irita pielea copilaşului.
Unii experţi recomandă să lăsaţi bebeluşul câteva ore fără scutec pentru a permite pielii iritate să se usuce şi să „respire”. Acest lucru este mai uşor dacă puneţi copilul într-un pătuţ cu lenjerie impermeabilă sau pe un prosop mare pe podea.
Cum se tratează
De obicei se vindecă dacă bebeluşul este mereu spălat şi schimbat. Cremele sau uleiurile pentru bebeluşi care conţin oxid de zinc sau petrol ajută, liniştesc şi înmoaie pielea copilului dacă sunt aplicate într-un strat gros atunci când schimbaţi scutecul copilului.
Erupţii cutanate provocate de scutec, dispar, de obicei, în termen de 2 – 3 zile de îngrijire la domiciliu, deşi poate dura mai mult. În cazul în care persistă sau dacă apar leziuni pe pielea bebeluşului, discutaţi cu medicul dumneavoastră. În funcţie de ce tip de erupţii cutanate are bebeluşul, medicul poate alege să utilizeze o cremă antifungică, o cremă antibiotic, sau o cremă uşoară cu steroizi timp de câteva zile, până când dispar erupţiile cutanate.
Hmm, nici eu n-aş fi crezut că e “mai ceva ca Harry Potter” (referitor la ve2nzări), dar aşa am citit pe un site.Sunt noaoocrsă că am o bibliotecă bine aprovizionată 🙂 Dar cărţile mai noi sunt greu de găsit, pentru că se dau ca pe2inea caldă. Nici n-apucă bibliotecara să le pună pe raft.A, da, şi bibliotecarele sunt foarte prietenoase 🙂 Nu ceva de genul *shhht!*.