Febra la copii

Fiecarui parinte i s-a intimplat, ca macar o data, copilul sau sa aiba febra.
Te-ai trezit in timpul noptii si sa gasesti copilul la marginea patului transpirat, moale si fierbinte. In acest caz, imediat ti-ai dat seama ca are febra si nu stii cum sa reactionezi, sa-i masori febra cu termometrul sau sa suni doctorul ?  Chiar daca copilul are febra este foarte probabil sa nu fie nimic grav. De obicei febra nu face foarte mult rau, asta in cazul in care luati masuri. Febra este o reactie a organismului cu o infectie din corp. Si nu toate tipurile de febra trebuiesc tratate sau sa ne sperie, doar febra foarte mare trebuie sa ne dea de gindit, mai ales pentru confortul copilului, dar nici ca sa se agraveze. Din cauza febrei mari se poate produce o convulsie febrila sau deshidratarea.
Sunt citiva pasi care trebuie urmati pentru a scadea temperatura peste normal a copilului sau cind este neaparat necesar sa sunati medicul pediatru.
Febra apare cind « termostatul » intern al organismului creste temperatura corpului peste normal. Acest « termostat » se afla in creier, mai exact, in hipotalamus. Hipotalamusul stie ce temperatura ar trebui sa aiba organismul, temperatura normala fiind de 37 grade Celsius si el trimite mesaj organismului sa mentina aceasta temperatura.
La majoritatea oamenilor temperatura se schimba in decursul zilei. Este de obicei mai scazuta dimineata si putin mai mare seara si fluctueaza, mai ales la copii cind alearga, se joaca sau fac orice altfel de efort. Acest « termostat » creste temperatura corpului in cazul unei boli, infectii sau din alte cauze. Dupa studiile efectuate se crede ca cresterea temperaturii este lupta organismului cu germenii care cauzeaza infectia. {mospagebreak}
Ce cauzeaza febra?
Este important sa stim ca febra in sine nu este o boala, este un simptom al unei probleme cunoscute sau necunoscute. Febra are citeva potentiale cauze:
O infectie: de cele mai multe ori febra este cauza unei infectii sau al unei altfel de boli. Febra ajuta organismul sa lupte cu boala prin stimularea naturala a mecanismului organismului.
Imbracaminte prea groasa : copiii, in special nou nascutii, por face febra din cauza ca sunt mult prea gros imbracati sau mediul in care stau este mult prea incalzit, iar organismul lor inca nu-si poate regla singur temperatura.
Imunizarea : Bebelusilor si copiilor mici le mai creste temperatura cu citeva grade dupa ce li se face un vaccin.
De altfel si cresterea dintilor poate creste temperatura corpului unui copil mic, cu toate ca acest lucru nu creste temperatura mai mult de 37,8-38 de grade Celsius.
Cum ne dam seama daca este ceva serios
Copiilor a caror temperatura este sub 38,9 grade, nu ar trebui sa primeasca medicatie. Pentru copiii de 3 luni sau chiar mai mici cu o temperatura rectala de 38 de grade acesta este un motiv serios sa consultati un medic sau chiar sa mergeti cu el la spital. Chiar si o temperatura putin mai scazuta de 38 de grade ar trebui sa va puna pe ginduri, ar putea fi o infectie destul de serioasa, la un copil atit de mic. La un copil mai mare va puteti da seama singuri, daca este cazul sa mergeti la doctor sa nu este nici un motiv sa intrati in panica.
Boala copilului nu este serioasa daca :
–    copilul este inca interesat de joaca
–    maninca si bea la fel
–    este activ si zimbeste
–    are o piele normal colorata
–    arata bine si nu este deloc moale.
Si nu va ingrijorati deloc daca un copil cu febra nu maninca. Este o cauza normala a unui copil cu febra.
Cum ne dam seama daca are copilul febra
Un sarut usor pe frunte si mina pusa usor pe corpul copilului este de obicei suficient pentru a ne da seama de acest lucru. Oricum aceasta metoda de a lua temperatura, numita si temperatura tactila, depinde de gradul de sensibilitate al unei persoane si nu este in nici un caz o masura sigura de a masura temperatura.
Folosind un termometru v puteti da seama de cit de crescuta este temperatura copilului, daca este atit sau mai mare de aceste repere :
–    38 de grade Celsius masurata rectal
–    37,5 grade Celsius masurata oral (termometrul pus in gurita)
–    37,2 grade Celsius masurata axial (termometrul pus la subrat).
Dar oricit ar fi de ridicata temperatura, acest lucru nu va poate spune cit de bolnav este copilul. O simpla raceala sau viroza pot creste temperatura poate chiar de 38,9 sau chiar de 40 de grade Celsius ! dar asta nu indica neaparat o boala foarte serioasa. O problema serioasa poate sa nu creasca febra deloc sau dimpotriva, chiar sa o scada, asta in special la copii.
Chiar daca febra creste si scade, copilul cu febra are frisoane, transpira. Citeodata, copiii cu febra pot respira mai repede decit de obicei si pot avea chiar palpitatii. Trebuie sunat medicul pediatru daca copilul are probleme cu respiratia, sau respira mult mai repede si sacadat, continua sa respire la fel de greu chiar daca i-a scazut temperatura. {mospagebreak}
Ce fel de termometru trebuie folosit
Orice tip de termometru alegeti sa folositi, asigurati-va ca stiti sa-l folositi corect.
Termometrele digitale te ajuta sa iei temperatuta copilului foarte repede si corect. Trebuie sa cititi instructiunile pentru a sti pentru ce mod de a lua temperatura este creat : oral, rectal sau axial.
Termometrul electronic pentru ureche masoara temperatura timpanului, temperatura din interiorul canalului urechii. Acestea sunt foarte simplu de folosit si sunt si sigure, asta pentru copiii mai mari, pentru cei mici mai bune sunt termometrele digitale. Termometrele pentru ureche sunt si mai scumpe. Medicii specialisti recomanda sa nu se foloseasca termometrele penru ureche la copii mai mici de 3 luni.
Termometrele pentru frunte pot fi o alternativa pentru termometrele pentru ureche, daca copilul are sub un an. Dar nu sunt atit de sigure ca cele orale sau rectale.
Termometrele cu mercur au fost cindva cele mai frecvent folosite, dar acum specialistii recomanda parintilor sa nu le mai foloseasca, ei fiind ingrijorati ca in orice moment ar putea exploda, mercurul se stie este foarte toxic si periculos.
Orice metoda adoptati pentru a lua temperatura copilului trebuie sa tineti cont de virsta copilului si de cit de cooperant este acesta.
Daca copilul este mai mic de 3 lui cel mai sigur si usor de folosit este cel digital rectal. Termometrele electronice de ureche nu sunt recomandate pentru copii atit de mici deoarece canalul urechii este mult prea mic.
Daca copilul are virsta intre 3 luni si 4 ani, puteti folosi un termometru digital rectal sau unul electronic pentru ureche. De asemenea puteti folosi un termometru digital pentru a lua temperatura axiala, cu toate ca aceasta nu este una dintre cele mai sigure.
Daca copilul are peste 4 ani puteti folosi un termometru oral, asta daca copilul este cooperant. In cazul in care copilul este racit si are nasucul infundat este foarte greu sa-i luati o temperatura orala, asta pentru ca el nu poate respira decit pe gura. Atunci indicat este sa folositi un termometru timpanic sau axial.
Indiferent de metoda pentru care optati trebuie avut in vedere doua lucruri: sa nu luati temperatura copilului dupa ce a facut baie sau a facut efort si nu lasati copilul nesupravegheat in timp ce-i luati temperatura. {mospagebreak}
Cum tratam copilul
Din nou, nu toate tipurile de febra trebuiesc tratate.
Daca copilul se simte rau si are o stare de discomfort ii puteti administra antitermice. Daca cunoasteti doza ii puteti administra, daca nu, sunati medicul pediatru si intrebati-l despre doza recomandata. Nu administrati niciodata aspirina copiilor sub 12 ani. Aceasta poate cauza boli foarte grave. Stergeti copilul cu un burete cu apa calduta. Nu il stergeti cu apa rece ca poate avea frisoane si nici nu-l frectionati cu alcool, se poate produce o intoxicare prin absortia alcoolului prin piele. Nu-i faceti nici impachetari cu apa rece, poate produce frisoane si chiar sa creasca temperatura mai mult.
Imbracati copilul cit mai subtire si lejer si inveliti-l cu o paturica subtire. Imbracat peste masura si foarte bine invelit nu reuseste sa iasa temperatura din organism.
Aveti grija ca in camera sa fie o temperatura normala, nu prea rece si nici prea calda.
Dati copilului foarte multe lichide pentru a evita deshidratarea – prin febra lichidele se elimina mult mai repede.
Daca copilul are si varsaturi sau diaree, intrebati medicul daca trebuie sa-i dati copilului saruri de rehidratare, speciale pentru rehidratarea organismului copilului. In astfel de cazuri nu-i dati copilului sucuri, mai ales sucuri care sunt bogate in zaharuri.
Cind copilul are febra, de cele mai multe ori nici nu are pofta de mincare. Lasati-l sa manince ce si cit vrea si nu-l fortati sa manince mai mult decit ii trebuie.
Copilul trebuie sa se odihneasca cit mai mult, dar nici nu-l tineti in pat toata ziua daca el nu simte aceasta nevoie. Dar nici nu trebuie sa se epuizeze.
Cel mai bine este sa tineti copilul acasa daca are febra si este bolnav. Medicii recomanda sa reintre in colectivitate daca febra a scazut si a fost constanta pentru mai mult de 24 de ore.
Sunati medicul pediatru in cazul in care un copil mai mic de 3 luni are febra de 38 de grade sau un copil mai mare are temperatura intre 39-40 de grade Celsius.
Daca un copil mai mare are febra mai mica de 39-40 de grade dar refuza lichidele pentru ca se simte prea rau ca sa poata bea, are diaree si varsaturi repetate, are semne de deshidratare, are si alte dureri cum ar fi durere de git sau de ureche, daca are febra mai mult de 24 de ore, asta in cazul unui copil mai mic de 2 ani, sau febra persista mai mult de 72 de ore, asta in cazul unui copil de 2 ani sau mai mare, face febra foarte des, chir daca aceasta nu tine decit citeva ore, iar apoi copilul se simte bine, trebuie neaparat sa sunati medicul pediatru.
Duceti copilul la urgenta daca : copilul plinge incontinuu, este extrem de iritat si nervos, are o stare letargica si nu poate merge, are iritatii pe piele, are buzele, limba si unghiile vinete, dureri puernice de cap, dificultati de respiratie si cel mai grav are o convulsie febrila!
Daca nu stiti ce sa faceti si cum sa reactionati cind copilul are febra cel mai bine este sa sunati medicul pediatru sa va sfatuiasca ce si cum sa faceti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *