Modificări ale pielii, părului și unghiilor în timpul sarcinii

Cum afectează sarcina pielea ta
Multe femei arată și se simt mai bine decât oricând în timpul sarcinii, în timp ce altele mai puţin norocoase spun că există o înrăutățire a aspectului lor. Indiferent cum, sarcina aduce schimbări,în bine sau în rău, dar modificările vor fi temporare şi vei reveni la normal după naştere.
Poți să ai surpriza plăcută ca pielea ta să arate mai bine în timpul sarcinii, datorită schimbarilor hormonale, uşoarei retenţii de lichide şi creşterii fluxului de sânge. Acestea fac ca pielea ta să devină mult mai fină și apare faimoasa “strălucire a sarcinii”.
Pe de altă parte, poți descoperi că pielea ta devine mai uscată, mai sensibilă și este posibil să ai nevoie de îngrijire suplimentară în timpul sarcinii.
Uneori pielea tinde să se întunece în aceasta perioada, cauza pentru această schimbare fiind necunoscută. O posibilă explicație este nivelul crescut de estrogen care stimuleaza pigmentarea pielii.
Vergeturile
Multe femei dezvoltă vergeturi în timpul sarcinii, care pot să apară pe burtă, sâni, șolduri sau picioare. Acestea apar iniţial ca niște linii roz sau mov şi pot fi uneori însoțite de mancarime. După sarcină se pot estompa ajungând să semene cu niște riduri palide. Nimeni nu ştie sigur de ce acestea apar, dar ele rezultă probabil, din efectul combinat al hormonilor sarcinii și întinderea pielii. Sunt mai multe șanse să apară vergeturi dacă eşti foarte tânără, în cazul în care te-ai îngrășat foarte mult în timpul sarcinii, sau dacă ai un copil foarte mare.
În comerț există multe creme, loțiuni și uleiuri pentru prevenirea sau tratarea vergeturilor. Studiile au arătat că unele creme care conţin ingrediente, cum ar fi vitamina E, elastina, colagen și mentol pot reduce dezvoltarea de vergeturi. Ele sunt sigure de utilizat şi pot ajuta la prevenirea vergeturilor.
Cloasma sau masca gravidică
Aceasta constă într-o pigmentare crescută pe obraji, nas, bărbie. Aceasta afectează aproximativ 50-70% din femeile gravide. Cloasma se poate reduce prin utilizarea unei creme-ecran sau creme de protecţie solară şi evitarea utilizării oricăror produse fotosensibile de îngrijire a pielii. Ultimele studii au arătat că utilizarea unei creme-ecran sau creme de protecţie (SPF 50) au împiedicat dezvoltarea cloasmei la cele mai multe femei gravide.

Părul este probabil să crească şi să se îngroaşe. Din păcate și părul facial şi corporal poate creşte, de asemenea. După naştere, multe femei constată că pierd brusc o mulţime de păr. Ar trebui să știi că părul tău va reveni la normal cam în şase luni.

Unghiile pot dezvolta pete albe sau canale transversale, dar nu-ți face griji nu înseamnă că ai lipsă de calciu.

Întrebări frecvente:

1.Sunt însărcinată, părul meu de pe corp a crescut şi a devenit foarte inestetic. Cum pot să-l îndepărtez fără ca sarcina să fie afectată?
Puteţi să folosiți în condiţii de siguranţă ceara, aparatul electric de epilat şi aparatul de ras. Comercianții sustin că spumele, gelurile, creme de epilare și cremele de albire a pielii sunt sigure în timpul sarcinii, dar nu au existat cercetari pentru a clarifica acest fapt, deoarece cremele pot fi absorbite prin piele şi efectele lor asupra copilului nu sunt cunoscute, vă recomand ca înainte de folosirea acestora să consultați medicul dumneavoastră pentru recomandări. Tehnicile de îndepărtare a părului, cum ar fi laserul şi electroliza, sunt considerate a fi sigure în timpul sarcinii deoarece ambele tehnici penetrează pielea doar cațiva milimetri.

2.Sunt în primul trimestru de sarcină. Am voie să mă vopsesc?
Există substanțe chimice folosite în obținerea vopselelor de păr care ar putea dăuna sarcinii, dar cantitatea acestora este foarte mică şi este puţin probabil ca vopselele de păr să dăuneze. De asemenea, dacă se utilizează folie de coafor, vopseaua de păr este păstrată departe de pielea ta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.