Pneumoniile, pericol extrem pentru copii

Afectiunile acute, determinate de bacterii, virusuri sau alti agenti infectiosi, pneumoniile apar, in special, iarna si la inceputul verii. Nu exista un singur tip de pneumonie, ci mai multe, in functie de agentul infectios care a produs-o, fiecare boala avand o anumita evolutie si manifestari specifice. De asemenea, pneumoniile variaza in functie de virsta copilului si de gradul lui de dezvoltare. Tipuri de pneumonii
Vom vorbi despre pneumoniile bacteriene si virale.
Pneumoniile bacteriene au citeva manifestari tipice : febra ridicata (peste 39 de grade Celsius), tuse productiva, durere toracica (cu caracter de junghi toracic), lipsa poftei de mincare, varsaturi, dureri abdominale. Tusea poate lipsi la debutul bolii, dar apare mai tirziu, datorita secretiei de mucus din caile respiratorii inferioare.
Copilul poate elimina aceasta secretie (sputa) in care de obicei se poate identifica (prin procedee de laborator) bacteria care a declansat boala.

Alte semne intilnite in pneumonii:
Respiratii rapide, dificultate in respiratie, cianoza.
Pneumoniile virale sunt insotite de manifestari putin diferite de cele descrise anterior. Pneumoniile virale sunt precedate de infectii ale cailor respiratorii superioare, de secterii nazale, obstruc’ie nazala, uneori inflamatie la nivelul faringelui. Abia apoi apar : tusea, modificarile respiratorii, durere toracica, febra (care are valori medii, dar sunt si situatii in care poate lipsi). Tocmai de aceea este absolut obligatoriu ca, la primele semne enumerate aici, sa apelati la medic. Si inca ceva ! Boli infectioase precum gripa, pojarul sau varicela pot fi insotite si de pneumonii.

Semnale de alarma
Atunci cind copilul tau…
…depune un efort mare la respirati, este mult mai agitat decit inainte, este cianotic, (are o culoare vinetie), are functia respiratorie deteriorata.
E de preferat sa-l duci imediat la spital. Cu insuficienta respiratorie acuta nu ne putem juca, e o situatie care pune in pericol chiar viata copilului.

Cum se poate vindeca
Desi aceasta boala este extrem de periculoasa pentru sugari si pentru copiii mici, daca se trateaza din timp, pneuomonia poate fi vindecata. Copiii cu tulburari de crestere, cu diaree prelungita, cei slabi, rahitici ori in convalescenta dupa gripa, pojar, varicela pot avea forme de pneumonie cu evolutie nefavorabila. De aceea, medicul trebuie chemat in orice situatie in care copilul are febra si tuseste. Numai in urma examenului medical se poate stabili diagnosticul corect. Antibioticele cu spectru larg se folosesc in cazuri de presupusa pneumonie bacteriana, atunci cind nu este usor de intuit agentul infectios. In functie de starea generala a copilului, acesta poate fi supravegheat la domiciliu sau poate fi internat intr-o sectie specializata. Sunt cazuri care necesita administrarea medicatie in perfuzie intravenoasa sau infectabil (intramuscular), precum si oxigenoterapie, posibil de efectuat doar in spital, sub permanenta supraveghere a personalului medical. De asemenea, pentru un diagnostic corect, medicul solicita radiografia pulmonara si examene de laborator (analize ale singelui si examene bacteriologice – culturi din sputa si hemoculturi).
Netratate cum trebuie, pneumoniile pot da alte complicatii : pleurezii (inflamatii ale pleurei – membrana care inveleste plaminii), abces pulmonar, insuficienta respiratorie acuta.
Pneumoniile virale pot sensibiliza organismul copilului care devine mult mai receptiv la infectii, putind dezvolta ulterior si o pneumonie bacteriana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.