Sanatatea noastra depinde de ceea ce mancam

Alimentele si sanatatea
Prin alimentele pe care le consumam, introducem in organism o serie de substante (proteine, glucide, saruri minerale, grasimi, vitamine etc.), iar pentru buna functionare a organismului, este necesar ca acestea sa fie consumate in anumite proportii, determinate in functie de varsta, de mediul de viata, de efortul fizic si intelectual depus zilnic etc.

Alimentatia echilibrata este una din conditiile esentiale pentru mentinerea sanatatii.
Cu mii de ani in urma, chinezii recunosteau ca alimentele sunt, de fapt, primele medicamente.
Vechii chinezi considerau, de asemenea, ca o alimentatie echilibrata inseamna o viata sanatoasa. Timp de secole, oamenii au folosit anumite alimente pentru a ameliora diferite afectiuni, un rol principal avind legumele si fructele consumate proaspete, uscate, sub forma de infuzii, cataplasme etc.
La inceputul secolului al XX-lea, alimentele-medicament au fost inlocuite cu medicamente de sinteza, dar in ultimii ani oamenii se intorc spre medicina traditionala, convinsi ca aceasta raspunde mai bine nevoilor organismului uman.

Regimurile unilaterale, care constau in cresterea aportului unor alimente in dauna altora constituie remedii impotriva bolilor, daca sunt respectate pe anumite perioade de timp.
Dintre regimurile unilaterale cele mai cunoscute sunt: alimentatia vegetariana, alimentatia bazata pe cruditati, alimentatia macrobiotica, alimentatia disociata si postul.

Alimentatia vegetariana
Aceasta este compusa doar din fructe si legume (proaspete sau uscate) si grasimi vegetale. Numarul celor care devin vegetarieni este din ce in ce mai mare, aportul fructelor si legumelor la mentinerea sanatatii fiind tot mai apreciate. Multi dintre vegetarieni au si o motivatie „de suflet”: dragostea pentru animale. Alimentatia vegetariana poate fi folosita si din considerente estetice, contribuind la pierderea kilogramelor in plus si la obtinerea siluetei dorite. Alimentatia vegetariana poate fi folosita si pentru dezintoxicarea organismului sau pentru tratarea unor afectiuni digestive, cum ar fi constipatia.
Multi specialisti in domeniu trag atentia asupra faptului ca un consum exclusiv si exagerat de fructe si legume, pe o perioada indelungata de timp, poate provoca stari de oboseala, probleme digestive si chiar scaderea tensiunii arteriale.
Si consumul excesiv de cereale are efecte nedorite, favorizina aparitia unor probleme digestive si chiar a unor boli de piele.
Persoanele care, in afara de fructe si legume, consuma si oua, lapte, produse lactate si miere de albine respecta un regim lacto-vegetarian. Unul dintre adeptii acestui regim a fost Pitagora. Regimul lacto-vegetarian este recomandat in ameliorarea bolilor de rinichi, de intestine si in cazul hipotiroidei. Mai exista o varianta a acestui regim care permite si adaugarea de peste, dar cei mai multi dintre noi nu il recunosc drept regim lacto-vegetarian, de vreme ce cuprinde carne, fie ea si „alba”.

Alimentatia macrobiotica si cea bazata pe cruditati
Allimentatia macrobiotica este denumita si „regimul de viata lunga”. Denumirea vine din limba greaca unde „macros” inseamna lung, mare, iar „bios” inseamna viata.
Acest regim este foarte popular in tarile din partea de Est a Asiei si se bazeaza pe consumarea de cereale nedecorticate in proportie de 60% din ratia zilnica, la care se adauga legume si fructe (proaspete si uscate) in proportie de 30% si oua, lapte si carne, in proportie de 10% din ratia zilnica. Pentru ca acest regim este foarte sarac in proteine, e recomandat pentru curele de dezintoxicarea organismului si in cele pentru slabit.
Alimentatia bazata pe cruditati consta in fructe si legume in proportie de 70-80% din ratia zilnica, la care se adauga lapte, brinza si miere in proportie de 20-30% din ratia zilnica. Ea este recomandata pentru ameliorarea afectiunilor inimii, ficatului sau rinichilor si este deosebit de eficienta in cazul arterosclerozei. In cazul acestui regim, o conditie esentiala este prospetimea alimentelor care nu pot suferi nici un proces de preparare, cum ar fi conservarea, sararea sau congelarea.

Postul si alimentele-medicament
Postul, care consta in renuntarea la mancare, pentru una sau citeva zile, este un mijloc de mentinere a sanatatii. Postul nu cuprinde si renuntarea la apa! Daca v-ati hotarit sa recurgeti la post pentru a va purifica organismul, cereti avizul medicului dvs. curant, mai ales daca suferiti de boli cronice. Exista si contraindicatii clare: anumite boli de inima, starile de debilitate fizica, tuberculota etc.
Exista mai multe „variante” de post: postul total de una sau chiar doua saptamini, postul de 36 de ore la doua saptamini, postul de 3 zile, in fiecare luna, caz in care alimentatia se reia cu supe de legume, si abia dupa 48 de ore se poate consuma orez fiert, sucuri de fructe si brinza de vaci proaspata.
Exista postul de 10 zile la rind, tinut la inceputul fiecarui anotimp, cu reluarea alimentatiei in mod gradat si chiar de peste 10 zile la rind, caz in care reluarea alimentatiei se va face la indicatia medicului.
Alimentele-medicament sunt, de fapt, fructele si legumele, foarte bogate in glucide, vitamine, saruri minerale etc. Cele mai bune pentru sanatate sunt sucurile proaspete, care echilibreaza alimentatia, pot contribui la scaderea in greutate sau tratarea unor boli (de ficat, de rinichi, stomac etc.).

Sucurile de fructe si legume
Sucurile trebuie preparate numai sin fructe si legume proaspete si foarte bine spalate si vor fi consumate in primele 3 ore de la preparare.
Sucul de capsuni: pentru tratarea tulburarilor de crestere in cazul copiilor si pentru ameliorarea afectiunilor reumatice.
Sucul de cirese: pentru tratarea aterosclerozei, fragilitatii vasculare, reumatismului.
Sucul de cartofi: pentru tratarea diabetului (cind poate fi amestecat cu suc de telina sau de lamaie) si a ulcerului.
Sucul de morcovi: pentru tratarea bolilor hepato-biliare, bolilor de piele, colitei, constipatiei, ulcerului.
Sucul de papadie: pentru tratarea aterosclerozei, bolilor reumatice, insuficientei renale si biliare, obezitatii.
Sucul de praz: pentru tratarea insuficientei renale, obezitatii, reumatismului.
Sucul de rosii: pentru tratarea asteniei, bolilor reumatice, litiazei renale, starii de oboseala cronice.
Sucul de salata: pentru tratarea insomniei, palpitatiilor, nevrozelor.
Sucul de spanac: pentru tratarea anemiei si in cazurile de convalescenta.
Sucul de telina: pentru tratarea impotentei, litiazei renale (cind poate fi amestecat cu suc de rosii sau de spanac), oboselii cronice.
Sucul de varza cruda: pentru tratarea bronsitei, gastritei, ulcerului (cind poate fi amestecat cu suc de morcov).
De retinut:
Pentru ca efectul terapeutic al sucului sa se produca, trebuie sa nu consumati nimic nici inainte de a bea sucul respectiv, nici 3 ore dupa asta.
Avizul medicului:
Înainte de a incepe orice fel de tratament pe baze naturale, cereti sfatul medicului dvs, curant, mai ales daca suferiti de afectiuni cronice. Nu va tratati niciodata dupa ureche!

One thought on “Sanatatea noastra depinde de ceea ce mancam”

  1. Eu cat am fost gravida m-am ferit cat am putut de fotumari, fiind constienta cat rau ii poate face atat bebelusului cat si mie.Nu sunt fumatoare activa, nu m-a tentat niciodata nici macar sa ince…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *