Situatii de risc pentru gravide

Esti insarcinata si esti dispusa sa faci absolut orice, orice sacrificiu pentru ca bebelusul care urmeaza sa vina sa fie sanatos. Iata citeva lucruri care iti sunt permise si care nu in timpul sarcinii.

Chimicalele
Nu este momentul sa iti renovezi locuinta, pentru ca solventii organici din lacuri si vopselele ii pot dauna fatului. Aerosolii din spray-uri (indiferent ca sunt deodorante, fixative pentru par sau spray-uri pentru parfumat incaperea) pot sa-i provoace femeii gravide dureri de cap, dar si sa-l afecteze pe bebelusul din burta.
Infectiile
Toxoplasmoza, oreionul, rubeola si varsatul de vint sunt extrem de periculoase, consecinta putind fi un retard psihic al copilasului tau. Important : fii foarte atenta cu igiena ta daca ai o pisica si atunci cind gatesti mincaruri cu carne. In ambele cazuri exista riscul de a contacta toxoplasmoza.
Medicamentele
Despre multe medicamente nu se stie daca au sau nu un efect nociv asupra dezvoltarii fatului. Pentru a nu-ti asuma riscuri, nu inghiti nici o pastila fara a-i cere sfatul medicului. Analgezicele despre care se stie ca ar putea fi luate pe perioada sarcinii, in doze mici, sunt paracetamolul si ibuprofenul.
Razele Röntgen
Daca viitoarea mamica se expune direct acestor raze, ele pot afecta creierul fatului, cu consecinte grave asupra dezvoltarii lui psihice ulterioare. De aceea, nu accepta cu nici un prêt sa fii iradiata. Tratamentele stomatologice nu prezinta nici un risc.

De evitat :
Computerul, TV-ul
Pina in prezent, nu s-a demonstat ca radiatiile emanate de computer sau televizor ar avea un efect nociv asupra fatului. Daca petreci insa pre mult timp in fata ecranului, eventual si intr-o pozitie incomoda, te vei alege cu dureri de ochi si de spate care iti vor afecta starea fizica si psihica si, implicit, pe cea a bebelusului din burta ta.
Sucurile
Sucurile din comert contin deseori cofeina sau alte chimicale, pe care este bine sa le eviti in cele noua luni de sarcina. Bea mai bine lapte sau apa.

Cafeaua
Nu bea, in nici un caz, mai mult de doua cescute pe zi. Cafeina mareste riscul unei nasteri premature.
Zgomotul
Zgomotul puternic al motoarelor sau masinilor industriale, dar si muzica la volum maxim sau cea de la concerte rock il pot irita si agita pe micutul din burta.
Leacurile naturiste
Nu tot ce provine din natura este si bine suportat de femeile gravide Consumate in cantitati mari, ienuparul sau patrunjelul pot fi periculoase pentru fat.
Calatoriile
Este bine sa e eviti pe cit posibil. Daca esti obligata sa calatoresti, opteaza pentru avion, dar ai grija sa nu zbori prea multe ore fara pauza. Te expui pericolului unei tromboze.
Baile fierbinti
Apa fierbinte poate afecta sistemu nervos al fatului. Daca faci baie in cada, fii atenta ca temperatura apei sa nu depaseasca 36 de grade, iar baia sa nu dureze mai mult de 10 minute.
Ceaiul negru
Nu bea mai mult de doua-trei cescute pe zi, fiindca ceaiul negru impiedica asimilarea fierului din alimente. Iar atunci cind esti gravida, fierul iti este mai necesar ca oricind.
Ondulatiile permanente
Este improbabil ca substantele chimice continute de solutia de permanent sau vopsea pentru par sa aiba vreun efect nociv asupra bebelusului nenascut. Totusi, fii prudenta : din cauza schimbarilor hormonale din organism, parul tau ar putea reactiona cu totul altfel decit de obicei.
Sport
Orice sport practicat pina la epuizare este strict interzis. Jogging-ul, inotul si dansul sunt recomandate gravidelor, dar este important sa te opresti in clipa in care simti ca ai obosit. Scufundarile sunt interzise.
Vitaminele
Nu inghiti complexe de vitamine fara sa ceri sfatul medicului Luate in cantitati mari, vitaminele A si E pot fi nocive.

Read more about iti by Marius

 

One thought on “Situatii de risc pentru gravide”

  1. Buna Elena,Pentru programari si intomrafii generale despre Arcadia , apelati numarul de Call Center 0232 920 sau contactati Serviciul de Relatii cu Clientii folosind adresa de e-mail: info@arcadia…

Leave a Reply

Your email address will not be published.